Smartphone fotografie voor Apple en Android toestellen
Een smartphone is niet meer weg te denken in de huidige maatschappij. Hij wordt niet alleen meer gebruikt om te bellen want dit apparaat is tot mooie dingen in staat. Fotograferen is hier een onderdeel van. Maar dat gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Tijd om te kijken wat we hieraan kunnen doen. Tijdens mijn workshops hoor ik regelmatig van deelnemers dat foto’s maken met een smartphone toch nog best lastig is. Na afloop is dat wel anders! Vaak weten cursisten niet dat je zo veel met een smartphone kan doen.
Fotograferen met een smartphone is niet anders dan met een normale camera. Dezelfde regels gelden voor het belichten van de foto’s en de uitsnede (compositie) bepalen. Kennis van het gereedschap stimuleert de creativiteit. Hoe beter je weet hoe bepaalde functies reageren of hoe je ze in moet stellen, des te leuker je het gaat vinden en hoe beter de foto’s gaan worden. En soms moet je ook gewoon wat geluk hebben. Het belangrijkste is dat je er ook plezier in hebt.
Er is online veel te vinden over smartphone fotografie. Zo staat YouTube er vol mee. Zoek maar eens op ‘smartphone fotografie tips’. Dan kom je al heel ver. Maar het beste leer je door het gewoon te doen. Waar we vroeger nog maar een fotorolletje hadden van 12, 24 of 36 foto’s, kan je er nu honderden maken als je dat zou willen. Eén foto is geen foto. Wat ik hiermee bedoel; maak altijd meerdere foto’s van een onderwerp. Dan weet je zeker dat er altijd een mooie foto tussen zit. Eenmaal thuis kan je dan een selectie van de beste foto’s maken. Als de zon vol aan de hemel staat is het niet altijd goed te zien of de belichting goed is. Dan kan je maar beter dat je meerdere foto’s gemaakt hebben want op het schermpje is dat soms lastig beoordelen. Daarom geef ik ook altijd de tip om de helderheid van je scherm feller te zetten.
Wist je dat de hoofdtelefoon die bij sommige smartphones zitten, niet de draadloze, ook gebruikt kan worden als afstandsbediening? Sluit de hoofdtelefoon aan op je smartphone en druk af met behulp van de volumeknopjes op de kabel. Dat kan in sommige situaties erg handig zijn. Probeer het maar eens uit! Dan nog even over de compositie of uitsnede. Dat is wat er uiteindelijk in beeld gebracht wordt. Experimenteer met diverse standpunten. Hoog, laag, misschien wat scheef, met een voorgrond en ga zo maar door. Als je iets op de voorgrond zet, bijvoorbeeld een doorkijkje, creëer je diepte op je foto. Probeer het gewoon eens uit. Hoe beter jij je smartphone kent met fotograferen, hoe beter het je af zal gaan. En anders kun je altijd nog een smartphone fotografiecursus volgen!
Tot slot nog 3 extra tips:
- Zorg dat het lensje van je smartphone schoon is. Dit voorkomt wazige vlekken op de foto’s.
- Zet de helderheid van je beeldscherm op maximaal als je foto’s gaat maken. Dan is de foto veel beter te beoordelen. Ook als de zon schijnt werkt dit beter. De accu gaat dan wel wat sneller leeg, maar je kan het scherm na de foto ook weer terugzetten in jouw favoriete stand.
- Maak regelmatig een back-up van je kostbare foto’s
- Verzamel alle kleuren van de regenboog. Ga de natuur in en kijk of je alle kleuren van de regenboog kunt vastleggen. Als je daarna aan de slag gaat met je fotoboek, kan je deze indelen op kleur.
Veel succes en plezier met foto’s maken! En wie weet, misschien zie ik je binnenkort wel tijdens één van mijn workshops. Deze geef ik op verschillende plekken. Ook leuk om te doen met je collega’s als onderdeel van een bedrijfsuitje. Na afloop garandeer ik dat je betere foto’s gaat maken!
Fred van Eck | www.eckkies.nl