Uit liefde voor het Scandinavische landschap

Fotograaf en CEWE-ambassadeur Tim Vrijlandt woont sinds 2,5 jaar in Zweden en deelt graag zijn liefde voor het Scandinavische landschap

Scandinavië vormt voor Tim een onuitputtelijke inspiratiebron met uitgestrekte landschappen en imposante berglandschappen. Wij spraken hem over zijn avonturen, wat fotograferen in Scandinavië zo bijzonder maakt en Tim deelt graag zijn beste winterfotografietips met jou.

Eén met het landschap

Zijn passie voor fotograferen begon tijdens zijn reis door Nepal, waarvoor hij speciaal een spiegelreflexcamera kocht. Tijdens het maken van landschapsfoto’s voelt hij zich één met zijn omgeving. “Het is geweldig om in het vroege ochtendlicht in de mooiste omgevingen te zijn en je volledig te focussen op het fotograferen.” Eind 2019 merkte hij dat zijn passie voor fotografie serieuzer werd. “Omdat ik het fotograferen zo leuk vond, kocht ik een betere camera en begon ik me te verdiepen in het gebruik van lichtsterke lenzen, het gebruik van filters en nabewerking. Ik deed een workshop met andere fotografen op de Veluwe waardoor ik nog meer geprikkeld werd om meer tijd te besteden aan het fotograferen.”

Winterparadijs in Scandinavië

Vanuit zijn woonplaats in Zweden bezoekt Tim verschillende plekken in Scandinavië. Hij trekt geregeld met zijn camera eropuit naar het bergachtige landschap in het noorden. “Alhoewel ik van veel soorten landschappen kan genieten, zijn besneeuwde berglandschappen mijn favoriet. Afgelopen winter trokken we met een groep fotografen over het eiland Senja; dit is een eiland in het noorden van Noorwegen. Naast de vele met sneeuw bedekte bergen en stranden, is het licht er heel bijzonder. Door het subtiele daglicht heb je hier een lang durende aardschaduw; dit effect komt tot stand doordat de zon net geen grip heeft op het landschap en er een mysterieuze roze-blauwe gloed over de horizon strekt. Alhoewel je aardschaduw soms ook in Nederland ziet, zie je het op plekken zoals Senja extra lang.”

“Alhoewel ik van veel soorten landschappen kan genieten, zijn besneeuwde berglandschappen mijn favoriet."

Fotograferen in de kou

Met temperaturen van 30 graden onder nul is Scandinavië geen plek voor koukleumen. Waar moet je bij deze kou op letten? “Voorkom in ieder geval dat je camera condens aantrekt; een camera trekt condens aan wanneer je in één keer van buiten naar binnen gaat en je camera meteen uit je tas haalt. Om dit te voorkomen haal ik mijn fototoestel pas na een aantal uren uit de tas. De tas beschermt de camera door de kou van buiten wat langer vast te houden. Hierdoor warmt je toestel minder snel op wat het risico op condens in je toestel verkleint. Als je wel meteen je foto’s wil bekijken, haal dan buiten alvast het geheugenkaartje uit je toestel en stop hem in je binnenzak zodat deze langzaam op temperatuur komt voordat je naar binnengaat. Het verwisselen van lenzen bij extreme kou beperk ik graag tot een minimum. De camera genereert zelf warmte waardoor de binnenkant warmer is dan de buitenlucht; hierdoor loop je het risico dat er condens op je sensor komt. Tijdens het fotograferen van het Noorderlicht fotografeer bovendien toch vaak maar met één speciale lens.”

Daarnaast stipt Tim het belang van goede kleding aan. “Landschapsfotografie betekent lang stilstaan voor het mooiste plaatje. Als je beweegt heb je het misschien nog wel warm, maar zodra je stilstaat koel je snel af. Trek daarom zoveel kleding aan dat je een comfortabele warmte ervaart tijdens het fotograferen . Met name wollen kleding isoleert goed. Draag verschillende lagen kleding, zodat je nog een laagje kleding uit of aan kunt doen als je het te warm of te koud krijgt. Om in de kou te fotograferen gebruik ik fotografiehandschoenen met daaroverheen speciale wanten die je openritst tijdens het maken van een foto. Wanten zijn warmer dan handschoenen omdat er geen lucht tussen je vingers doorgaat.”

Tips om (winter)landschappen te fotograferen

  • Belichting bij sneeuwlandschappen “Probeer bij sneeuw te experimenteren met de handmatige belichting. Het klinkt tegenstrijdig, maar bij sneeuw werk ik vaak met één stop overbelichting. Je camera raakt namelijk verward van de hoeveelheid wit en dit kan, zeker bij smartphones, zorgen voor een blauwe waas op je foto’s. Alhoewel je dit ook kunt oplossen door je foto’s in RAW-format te schieten, vraagt dit wel om meer nabewerking.”

  • Bestudeer licht- en weersomstandigheden “Bestudeer naast de plek ook het licht en de weersomstandigheden. Hierdoor weet je precies hoe het licht op het landschap valt en kun je de oriëntatie beter bepalen. Bovendien weet je wanneer de zon opkomt of ondergaat. Voorkom dat je het ideale moment mist en ga ruim voor het perfecte lichtmoment naar de fotolocatie.”

  • Zoek naar het juiste perspectief en de beste oriëntatie “Een goede landschapsfoto begint bij het landschap zelf. Loop rond en zoek de mooie plekken om een foto te maken. Experimenteer ook met je houding ten opzichte van het landschap en neem een onderwerp op de voorgrond mee om meer diepte in je foto te krijgen. Probeer bijvoorbeeld wat vaker te hurken waardoor je een ‘kikkerperspectief’ krijgt. Dit zorgt voor een interessanter beeld en benadrukt de lagen in het landschap.”

Geen sneeuw? Geen probleem!

Zachte winters zijn een uitdaging voor fotografen die van winterlandschappen houden. Toch kun je volgens Tim ook bij 10 graden boven nul een winterse tint aan je foto’s geven. “Focus je op structuren zoals een kale boom in een weiland. Ook zwart-wit fotografie is een uitkomst tijdens zachte winters. De kust biedt daarnaast ook een uitkomst omdat je minder afhankelijk bent van de kleuren in de natuur. Daarnaast kun je aan de kust wat langer aan abstracte fotografie doen. Fotografeer bijvoorbeeld een lege stijger en de zee met een lange sluitertijd. Gebruik eventueel een ND-filter (afkorting voor Neutral Density-filter, ook wel grijsfilter genoemd). Met deze filter kun je opnames maken waarmee je voorkomt dat je foto overbelicht raakt bij een lange sluitertijd. Een lange sluitertijd zorgt ervoor dat je de beweging van het zeewater terugziet in je foto’s. Met name in Zeeland heb je veel stijgers waardoor je een mooie diepgang in je winterfoto’s krijgt.

Middernachtzon

Vind je het stiekem wat te koud om met 30 graden onder nul te fotograferen? Niet getreurd, want ook in de zomer is het prachtig in Noord-Europa. “Afgelopen zomer reisden we naar Senja en de Lofoten om onder andere de middernachtzon te fotograferen. De middernachtzon zie je alleen goed als je dichterbij de Poolcirkel komt. Hier staat de zon in de zomer boven de evenaar, waardoor je eigenlijk de hele dag in het licht leeft. Doordat de zon aan de horizon blijft hangen, heb je het strijklicht van het gouden uurtje, maar dan urenlang.”

Tim zoekt van tevoren uit hoe het zonlicht op het landschap valt. “Ik gebruik een app genaamd PhotoPills. Hiermee kan ik zien hoe de zon ten opzichte van de maan staat. Gecombineerd met het weerbericht, weet ik vaak van tevoren al wat voor licht ik kan verwachten en welke oriëntatie ik moet kiezen.” Licht vormt sowieso een essentieel onderdeel in Tim zijn fotografie: “Ik maak overdag nauwelijks foto’s. Een groot deel van de foto’s maak ik rond zonsopkomst en -ondergang.”

Bewaar je mooiste foto’s veilig in CEWE MyPhotos en ontwikkel ze eenvoudig tot een CEWE FOTOBOEK

Voor het bewaren van zijn foto’s gebruikt Tim een harde schijf. Sinds kort test Tim ook met de cloudservice ‘CEWE myPhotos’. “Een harde schijf kan crashen. Dan zijn al je foto’s opeens verdwenen. Om dit te voorkomen gebruikte ik altijd twee harde schijven. Ik gebruik nu ook CEWE myPhotos om mijn foto’s te bewaren. Het geeft een fijn gevoel, dat ik overal waar ik internet heb, ook bij mijn foto’s kan. Bovendien werkt het gemakkelijk om vanuit CEWE myPhotos direct een fotoboek te bestellen.”

“Het geeft een fijn gevoel, dat ik overal waar ik internet heb, ook bij mijn foto’s kan.”

Tijdens het ontwerpen van een fotoboek kijkt Tim vooral naar de kleuren en afdrukkwaliteit. “Wat ik fijn vind aan het CEWE FOTOBOEK is de drukkwaliteit; de kleuren in mijn digitale foto’s komen goed overeen met de foto’s in het fotoboek. Ik let erop dat ik de kleuren van de pagina’s zoveel mogelijk op elkaar aansluit. Daarnaast rankschik ik de foto’s zoveel mogelijk in chronologische volgorde zodat ik mijn reis tijdens het doorbladeren van het fotoboek weer helemaal herbeleef.” “Wat ik fijn vind aan de CEWE FOTOBOEKEN is de drukkwaliteit; de kleuren in mijn digitale foto’s komen goed overeen met de foto’s in het fotoboek.”

Meer over CEWE myPhotos of bestel je CEWE FOTOBOEK.